5 november 2022 – De zeventiende editie van het Tavenu toernooi is zaterdag 5 november gewonnen door Stephan Vreeman van tafeltennisvereniging Tavenu uit Numansdorp. In een spannende finale wist hij Sven Cammeraat van Alexandria ’66 uit Rotterdam met 3-2 te verslaan. De 3e plaats werd in de wacht gesleept door Arthur Dukker van de Treffers uit Melissant die met 3-0 te sterk was voor Willem Merckx van VMS uit België.

Het was weer een ouderwets gezellig fanatiek, maar vooral sportief toernooi. Het leek al weer jaren geleden maar vorig jaar hadden we nog te maken met de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus. Deze keer dus geen oranje polsbandjes meer!

Het deelnemersveld bestond deze keer uit 91 tafeltennissers van 2e divisie tot en met 7e klasse en recreanten uit de regio Rotterdam, Delft, de Zuid-Hollandse eilanden, Zeeland, Brabant, Putten en zelf deelnemers uit België en Duitsland.

De tweede poule werd een prooi voor Miles Kiss van Het Markiezaat, die in de ochtendronde verrassend tweede werd. Hij versloeg Sven Tiekoetter van TuS Hillegossen uit Duitsland in een zeer spannende vijfsetter. De 3e  prijs was voor Marco de Ruiter van Pitt ‘75, die met 3-0 won van Wesley van der Kraan. Danny Goossens van TTV Mechelen won de derde poule voor clubgenoot Karl Wijnen en Jaap Auwema van Xerxes. Winnaar in poule vier werd Gerard de Man van Hellevoets Effect die Adrie Bons van Tavenu de baas bleef; derde werd Dulon Gerdes van Witac 89. De eerste plaats in de vijfde poule was voor Erwin de Bruine van Treffers (M) die in de finale te sterk was voor Ans Ringenier van Xerxes. De derde plaats was voor Tessa Mackloet van Treffers (M).

Het Tavenu toernooi 2022 is mede mogelijk gemaakt door Lems & Lems Administratie en Belastingadviesbureau uit Westmaas.

Voorrondes

Nadat alle 91 deelnemers aanwezig waren werd om kwart voor tien uur gestart met de voorrondes. Hierin streden de deelnemers voor plaatsing in de middagronde. De nummers één van elke poule ging naar poule A, de nummers twee naar poule B, de nummers drie naar poule C, de nummers vier naar poule D en de nummers vijf naar poule E. Ten opzichte van de plaatsingslijst vielen een aantal verrassingen te melden. Zo werd in poule 4 Nico de Veij van Tavenu verrassend tweede door Danny Goossens met 3-2 te verslaan. In poule 6 won Barrie van Gameren met 3-1 van Bram Tolenaars en in poule 7 won Menno Rentes verrassend met 3-1 van de linkshandige Karl Wijnen. Bep van der Broek van Belcrum Breda won in vier sets knap van Cees Zuidgeest van Tavenu. Poule 11 was op elke plaats verrassend; de nummers 1, 2 en 3 eindigden allemaal op drie punten waarbij setstanden de doorslag gaven; Arno Ynzonides van Hellevoets Effect pakte de eerste plaats voor Radu Vlaicu van VMS en Fiske Schijlen van DHC Delft. Eric van der Ster won zeer knap van Ans Ringenier van Xerxes. Poule 13 kende met Marijn Barendrecht van Korendijk een verrassende winnaar voor Marco de Ruiter van Pitt ’75 en Vladimir Hazeleger van Shot ’65 eindige in poule 15 knap voor Miles Kiss na een ruime 3-0 overwinning. De laatste verrassing vond plaats in poule 16 waar Erik Eikenboom van Korendijk in vier sets knap won van Arjan van den Tol van Tavenu..

Voor de rest bleek vrijwel iedereen na deze ochtendronde op de plek te staan die hen vooraf door de toernooicommissie werd toegedacht. Uiteindelijke winnaar Stephan Vreeman ontsnapte in de voorronde tegen Sven Tiekoetter door een 0-2 achterstand ongedaan te maken.

Middagronde

In de middagronde werd gestreden in poules van vijf om de plaatsen één en twee die recht gaven op een plaats in de kwartfinale (in poule E in een poule van vijf en een poule van zes).

In poule A werd de kwartfinale bereikt Bert Rentes, Wim van Eeren, Sven Cammeraat, Ronald Schilperoort, Stephan Vreeman, Carlo Resoort, Arthur Dukker en Willem Merckx. Het vermelden waard in deze poule A is de spannende strijd in poule A1 waarin Patrick Jansen van Kapelle, Niels Kieviet van Alexandria en Wim van Eeren van Tavenu elkaar in evenwicht hielden met 2 punten. Onderlinge setresultaten (3-1) gaven ook geen beslissing, zodat het telraam boven water gehaald moest worden om de gewonnen en verloren punten te tellen. Met slechts een handvol punten verschil trok Wim van Eeren aan het langste eind en mocht zich samen met groepswinnaar Bert Rentes kwartfinalist noemen. De halve finales werden gewonnen door Stephan Vreeman die Willem Merckx met 3-1 versloeg (Willem Merckx versloeg in de kwartfinale verrassend Tavenuer Bert Rentes) en Sven Cammeraat die met 3-2 won van titelverdediger Arthur Dukker.

Nadat de finales in de B,C en D poule waren gespeeld konden Sven en Stephan zich rond kwart over zes opmaken voor de grote finale. Hierin nam Sven een 1-0 en 2-1 voorsprong, maar Stephan knokte zich telkens terug. De vijfde set schoot Stephan uit de startblokken naar 5-2 bij de wissel. Na 8-4 en 10-7 wist hij de winst met een prachtige laatste bal naar zich toe te trekken!

In poule B was de strijd niet minder hevig en werden er fantastische wedstrijden afgewerkt. Met name de strijd om de tweede plaats in poule B3 was spannend. Miles Kiss won alle wedstrijden en werd eerste. Sven Tiekoetter, Radu Vlaicu en Jos Verkaart (Korendijk) pakten allen 2 punten, waarbij Sven net de betere gamestanden wist te noteren en doordrong tot de halve finale.

Adrie de Jonge trok in de kwartfinale met 2-3 aan het kortste eind tegen Wesley van der Kraan. Miles Kiss won in de halve finale nipt met 3-2 van Marco de Ruiter en Sven Tiekoetter versloeg Wesley van der Kraan met 3-1. In de finale nam Sven een 2-0 voorsprong met twee keer 9-11, maar Miles richtte zich op en pakte met 11-6 en twee keer 11-9 de overwinning en hiermee de eerste plaats in poule B.

De derde poule kende ook een aantal mooie confrontaties. De uiteindelijke winnaar Danny Goossens ging op gamestanden als tweede door naar de kwartfinale. Hij eindigde evenals Thomas Oranje van Trefpunt en Cees Zuidgeest van Tavenu op drie overwinningen. Cees ging als eerste door maar verloor vervolgens met 3-0 van Karl Wijnen. Lucien Tebbe van Belcrum Breda greep net naast alle prijzen door zowel de halve finale (van Karl Wijnen) als de strijd om plek 3 (van Jaap Auwema) met 3-2 te verliezen.

In poule D was de spanning met name te vinden in D1 en D4 waarin de nummers 1 en 2 drie punten behaalden en de nummers 3 en 4 twee punten. In D1 won Rob Reedijk van Tavenu knap voor Henk Terlouw van Trefpunt; D4 was een prooi voor Gerard de Man voor Adrie Bons. In deze poule geen echte thrillers in de knock-out fase, hoewel de strijd om plek 3 met 10-12 en 13-11 aanleiding leek voor een zeer spannende ontknoping. Dulon Gerdes zette daarna een stapje bij en wist de 3e plek te bemachtigen met setstanden 11-5 en 11-4.

In poule 5 werd gestreden in een poule van vijf en zes. Erwin de Bruine wist poule E1 op onderling resultaat te winnen voor Ans Ringenier. Poule E2 was een duidelijke prooi voor Bram Tolenaars van Witac 89 die alle wedstrijden met 3-0 wist te winnen; knap tweede werd Tessa Mackloet. Bram bleek echter al zijn kruit verschoten te hebben en moest met 3-1 zijn meerdere erkennen in Ans Ringenier. De strijd om plek 3 werd door Tessa Mackloet (die de halve finale met 3-1 verloor van clubgenoot Erwin de Bruine) knap met 3-0 gewonnen nadat zij eerder in de poule nog met 3-0 verloor van Bram. De finale was tot het laatst spannend, maar Erwin wist met 11-9 in de vierde game de overwinning en daarmee poulewinst te behalen.

Wij bedanken iedereen voor het laten slagen van ons zeventiende toernooi, zowel de mensen van de organisatie, sponsor Lems & Lems administratie en belastingadviesbureau, de mensen die hebben geholpen bij het opzetten en opruimen van de tafels, de mensen bij de inschrijftafel, de vaste steun en toeverlaat achter de wedstrijdtafel, de mensen van de activiteitencommissie, de lotenverkopers, de mensen achter de bar en de beheerder van de sporthal, maar bovenal alle deelnemers zonder wie een toernooi nooit gehouden kan worden!

Wij hopen iedereen volgend jaar weer terug te zien, 4 november 2023 op het 18e Tavenutoernooi!