Het Tavenu toernooi is zaterdag 4 november gewonnen door Willem Merckx van tafeltennisvereniging VMS uit Lubbeek (België). In de finale wist hij titelverdediger Stephan Vreeman van Tavenu uit Numansdorp met 3-1 te verslaan en veroverde hiermee de Hans Vreeman Bokaal. De 3e plaats werd in de wacht gesleept door Patrick Jansen van tafeltennisvereniging Goes die reglementair met 3-0 won van Peter Liu na diens opgave in de halve finale.

Het was weer een ouderwets gezellig fanatiek, maar vooral sportief toernooi. De dag opende met een minuut stilte vanwege het eerste toernooi zonder onze clubicoon Hans Vreeman, die in maart van dit jaar overleed. Als eerbetoon heeft onze wisselbeker zijn naam gekregen. De afgelopen maanden zijn we veelvuldig geteisterd door afgesloten bruggen en tunnels en ook dit weekend was het raak met de afgesloten Heinenoord tunnel. Ondanks de aankondiging vooraf waren veel mensen te laat waardoor het toernooi pas om kwart over 10 begon. Er waren zelfs mensen die een rondje extra gereden hebben….

Het deelnemersveld bestond deze keer uit 93 tafeltennissers van 1e klasse tot en met 7e klasse en recreanten uit de regio Rotterdam, Delft, de Zuid-Hollandse eilanden, Zeeland, Brabant, Putten en zelf deelnemers uit België en Duitsland.

De tweede poule werd een prooi voor Andreas Barilaro van HTTV ‘70, die in de ochtendronde tweede werd door van Peter Liu te verliezen. Hij versloeg Jos Verkaart van TTV Korendijk met klinkende cijfers (3-0). De 3e  prijs was voor Wesley van der Kraan van Goes, die met nipte cijfers (3-2) won van Jordy de Munter van Westerzicht uit Vlissingen. Danny Goossens van TTV Mechelen won net als vorig jaar de derde poule door Thomas Oranje van Trefpunt met 11-8 in de vijfde set te verslaan. Youri van Dijken pakte de 3e plaats door met 3-2 van Jeffry van Beek te winnen. Winnaar in poule vier werd Karl Wijnen van TTV Mechelen die Leendert van der Vlugt van Trefpunt de baas bleef; derde werd Tom Magyar van HTTV ‘70. De eerste plaats in de vijfde poule was voor recreant Barrie van Gameren die in de finale te sterk was voor Tavenuer Erik van der Ster. De derde plaats was voor Louran Steenbeek van Treffers (M).

Het Tavenu toernooi 2023 is mede mogelijk gemaakt door Lems & Lems Administratie en Belastingadviesbureau uit Westmaas.

Voorrondes

Nadat 93 van de 94 deelnemers aanwezig waren werd om kwart over tien gestart met de voorrondes. Hierin streden de deelnemers voor plaatsing in de middagronde. De nummers één van elke poule ging naar poule A, de nummers twee naar poule B, de nummers drie naar poule C, de nummers vier naar poule D en de nummers vijf naar poule E. Ten opzichte van de plaatsingslijst vielen een aantal verrassingen te melden. Zo werd in poule 1 Hans van der Kraan van TT Goes verrassend eerste door Niels Kieviet met 3-1 te verslaan; Karl Wijnen van TTV Mechelen verloor in vier sets van Tavenuer Peter-Jan Sloover. In poule 4 won Robert van der Giessen van Sorry met 3-0 van Youri van Dijken en in poule 6 won Ingrid Gertz knap met 3-1 van Klaas Grinwis. Poule 15 was een zeer spannende poule, doordat Franklin Bockstael van SAR ’72, Erik Eikenboom van Korendijk en Nico de Veij van Tavenu alle drie twee van de drie partijen wisten te winnen. Doordat Erik één setje meer wist te winnen dan zijn directe concurrenten werd hij eerste voor Nico en Franklin. Arjan van den Tol kent pieken en dalen in de strijd met zijn nieuwe materiaal en verloor verrassend van Peter Sloot en Remco Fintelman. In poule 17 wist Peter Liu ondanks enkele jaren zonder tafeltennis Andreas Barilaro voor te blijven. Poule 19 werd een prooi voor Silvan Naaktgeboren van Dordrecht, die in vier sets van Max Fase van Korendijk won en tevens Thomas Oranje van Trefpunt met 11-9 in de vijfde set versloeg. Stefan de Jong van Dordrecht kon zijn plaats in poule C net niet veilig stellen door met 12-10 in de laatste set van Dulon Gerdes van Witac 89 te verliezen.

Voor de rest bleek vrijwel iedereen na deze ochtendronde op de plek te staan die hen vooraf door de toernooicommissie werd toegedacht. Uiteindelijke winnaar Willem Merckx verloor in de ochtendronde geen enkele set.

Middagronde

In de middagronde werd gestreden in poules van vijf om de plaatsen één en twee die recht gaven op een plaats in de kwartfinale (in poule E in een poule van zeven en een poule van zes).

In poule A werd de kwartfinale bereikt door Peter Liu, Ronald Schilperoort, Patrick Jansen, Wim van Eeren, Rene Lauwerijssen, Stephan Vreeman, Willem Merckx en Carlo Resoort. De poulewedstrijden werden door de kwartfinalisten redelijk eenvoudig doorstaan. In tegenstelling tot andere jaren was tellen van sets of punten dit jaar niet nodig. De strijd om de nummer 1 plaats in de poule was spannender. Carlo Resoort van Tavenu verloor nipt in vijf sets van Peter Liu; hetzelfde lot was Stephan Vreeman beschoren tegen Patrick Jansen. De halve finales werden gewonnen door Willem Merckx die  Patrick Jansen met 3-1 versloeg. De andere halve finale werd ontsierd door het terugtrekken van Peter Liu waardoor Stephan Vreeman (die in de kwartfinale de hoogstgeklasseerde Rene Lauwerijssen met 3-0 versloeg) automatisch een plaats in de finale behaalde.

Nadat de finales in de B,C en D poule waren gespeeld konden Willem en Stephan zich rond kwart voor zeven opmaken voor de grote finale. Hierin nam Willem een 1-0 voorsprong, maar Stephan knokte zich terug tot 1-1. Daarna vloeiden de krachten langzaam weg bij Stephan die geen tegenspel meer kon bieden aan het schitterende verdedigende werk van Willem.

In poule B was de strijd niet minder hevig en werden er fantastische wedstrijden afgewerkt. Met name de strijd om de tweede plaats in poule B1 was spannend. Doordat Mustaffa Montasser helaas geblesseerd moest opgeven vervielen zijn gespeelde wedstrijden tegen Daniël Bijl en Niels Kieviet. Beiden behaalden één overwinning, net als Tavenuer Wim Leep. Laatstgenoemde had het beste onderlinge resultaat (3-0 en 2-3) en plaatste zich als tweede achter Andreas Barilaro voor de kwartfinale. Poule B4 werd op onderling resultaat gewonnen door Wesley van der Kraan, die met 3-2 wist te winnen van Remco Fintelman van Bernisse ’80. In de kwartfinale was Jos Verkaart zijn clubgenoot Max Fase van Korendijk met 3-2 nipt de baas. Jos behaalde door een 3-1 winst op Wesley van der Kraan de finale, maar verloop deze in drie sets van Adnreas Barilaro.

De derde poule kende ook een aantal mooie confrontaties. Met name in poule C4 was de strijd spannend doordat drie spelers met drie winstpartijen bovenaan eindigden. Youri van Dijken van Yerseke pakte de eerste plaats door met 3-0 en 1-3 de beste gamestanden te behalen voor Alexander Gunsch van Bernisse ’80 (3-1 en 2-3) en Arjan van den Tol van Tavenu (3-2 en 0-3). Youri van Dijken wist via Adrie Bons van Tavenu de halve finale te behalen, die hij echter met 3-0 van Thomas Oranje van Trefpunt verloor.

In poule D was de spanning met name te vinden in D1 waarin de nummers 1, 2 en 3 drie punten behaalden. Een vijfde set teven Karl Wijnen deed Sabine van Meeuwen van Dordrecht uiteindelijk de das om. Erwin Fransen pakte achter Karl de tweede plaats in deze poule en behaalde uiteindelijk de wedstrijd om de 3e/4e plaats die hij echter met duidelijke cijfers verloor van Tom Magyar. Tom overleefde de kwartfinale tegen Dianne Donders door een 0-2 achterstand om te buigen naar een 3-2 overwinning.

In poule 5 werd gestreden in een poule van zes en zeven. Louran Steenbeek wist poule E1 op onderling resultaat te winnen voor Cock van der List van HTTV ’90 met 5 punten. Nummer 3 en 4 Bert de Jong van TTC Middelburg en Bianca Vijfhoek van Witac 89 behaalden 4 punten. In deze spannende poule werd 1/3 van de wedstrijden in vijf sets gespeeld, waarvan drie door de uiteindelijke winnaar van poule E1 Louran. Poule E2 was een duidelijke prooi voor Barrie van Gameren die Eric van der Ster in de poule in een spannende wedstrijd met 3-2 wist te verslaan. In de finale kon Eric revanche nemen, maar zijn kruit was verschoten: 3-0.

Wij bedanken iedereen voor het laten slagen van ons achttiende toernooi, zowel de mensen van de organisatie, sponsor Lems & Lems administratie en belastingadviesbureau, de mensen die hebben geholpen bij het opzetten en opruimen van de tafels, de mensen bij de inschrijftafel, de vaste steun en toeverlaat achter de wedstrijdtafel, de mensen van de activiteitencommissie, de lotenverkopers, de mensen achter de bar en de beheerder van de sporthal, maar bovenal alle deelnemers zonder wie een toernooi nooit gehouden kan worden!

Wij hopen iedereen volgend jaar weer terug te zien, 2 november 2024 op het 19e Tavenutoernooi!

Toernooicommissie Tavenu

Martin Jonas, Stephan Vreeman en Rico de Munck